Voittojen epätasainen jakautuminen, riisto ja muut epäkohdat, jotka ovat yleisiä Etelän ja Pohjoisen kaupassa, tulevat vielä korostetummin esille laittomien huumeiden kaupassa. Pohjoisen välittäjät saavat moninkertaisen tuoton, kun Etelän viljelijät saavat myyntihinnasta joskus jopa alle prosentin. Itse asiassa huumekaupassa on kyse suuremmasta kysymyksestä eli koko maailmankaupan vääristymisestä. Perusongelma on nykyään vallitseva kaupallinen logiikka, johon kuuluu häikäilemätön oman edun tavoitteleminen. Tästä ei edes haluta eroon.
Esimerkiksi vuonna 2002 kahvin alhaisten maailmanmarkkinahintojen takia monilla alueilla ei edes kannattanut kerätä kahvia. Tuotantokustannukset olivat korkeammat kuin viljelijöille raakakahvista maksettava hinta esimerkiksi Kolumbiassa, Meksikossa ja Perussa. Kyse on viljelijöiden eloonjäämistaistelusta eikä ole ihme, jos monet viljelevät mieluummin huumekasveja.*
Jos jalostamattomien tuotteiden maailmanmarkkinahinnat olisivat reilut, tarve ja kiinnostus kasvattaa huumekasveja olisi pienempi. Samoin kuin monikansallisten yritysten arvostelussa, myös huumekysymyksissä, on valta kuluttajilla. Esimerkiksi jos länsimaissa ei käytettäisi huumeita, kehitysmaiden ihmiset voisivat kasvattaa jotain, mikä hyödyttäisi enemmän heitä itseään. Köyhien viljelijöiden toimeentulon kannalta olisi turvallisinta kasvattaa ruokaa omaan käyttöön.
Huumeiden boikotointi ei kuitenkaan yksin riitä parantamaan Etelän viljelijän asemaa, vaan lisäksi tulisi tukea todellista vaihtoehtoista toimeentuloa ja esimerkiksi reilun kaupan tuotteita. Maailmankaupan sääntöjen muuttamista oikeudenmukaisemmiksi, tulisi myös edistää.
Huumekasvien, kuten muidenkin vientikasvien, viljely vie tilaa ruokatuotannolta ja/tai tuhoaa koskematonta luontoa. Mitä haluamme ostovalinnoillamme tukea, esimerkiksi paikallista tuotantoa, reilua maailmankauppaa, monikansallisia yrityksiä vai kansainvälistä mafiaa?
*) Esimerkiksi EUn maataloustuet, USA:n ylijäämäviljan dumppaus ja WTO:n maataloussopimus pahentavat etelän pienviljelijöiden tilannetta.