Huumematkailu

Turismi on monissa köyhissä maissa tärkeä tulonlähde ja toive paremmasta tulevaisuudesta. Turisteille halutaan tarjota kaikkea, mitä he haluavat. Ainakin Intiaan monet tulevat kiehtovan kulttuurin, lämmön, eksoottisten ruokien ja paikkojen lisäksi myös halvan kannabiksen takia. Thaimaan vuoristokylissä vierailevat haluavat usein kokeilla oopiumin polttoa. Perussa voi jollekin hyvätasoinen ja Boliviassa halpa kokaiini olla lisäintressi vierailuun.

Omalla toiminallaan ns. huumematkailijat saattavat kuitenkin heikentää paikallisten asukkaiden mahdollisuuksia elää perinteidensä mukaisesti. Huumekauppa, prostituutio ja muu rikollinen toiminta kulkevat usein käsi kädessä. Huumekauppiaiden toiminta-alueille ei iltaisin kannata mennä.

Matkailijan viattomalta vaikuttava huumeiden maistelu saattaa lisätä myös alueen paikallisten asukkaiden huumeiden käyttöä. Kun huumeita on tarjolla turisteille, niitä on myös paikallisille helpommin saatavilla. Useissa Etelän maissa ei ole tietoa ja tukea tarjolla huumeiden käyttäjille, kuten meillä. Huumeiden tuottaja- ja kauttakulkumaissa on myös paljon huumeiden ongelmakäyttäjiä. Esimerkiksi Afganistanin sodan aikana Pakistanissa ja muissa Afganistanin naapurimaissa paikallisten heroiinin ongelmakäyttäjien määrä nousi moninkertaiseksi, jopa 58 % oopiumunikosta kulutettiin vuonna 1998 tuotantoalueella.

USA:n armeija tuki oopiumunikkopeltojen tuhoamista Thaimaassa pääasiassa 1970-luvulla. Vaihtoehtoisen viljelyn tukemiseen keskityttiin 1980-luvulla. Oopiumunikkopeltoja on nyt helpompi löytää rajojen takaa Burmasta ja Laosista. Matkailijoiden kiinnostus polttaa oopiumia vuoristokylissä vieraillessaan on osaltaan johtanut siihen, että huumeita on alettu salakuljettamaan naapurimaista.

Usein miehet polttavat oopiumia ja jotkut käyttävät heroiiniä. Naisille jää vastuu perheestä ja toimeentulosta. Vielä huonommin käy, jos molemmista vanhemmista tulee huumeriippuvaisia, jolloin vastuu siirtyy lapsille. Jopa lapset saattavat olla huumeriippuvaisia. Heille saatetaan antaa oopiumia tai heroiinia, jotta he olisivat hiljaa.

Epäonniset matkoilla huumeita käyttävät saattavat jäädä kiinni ja joutua paikalliseen vankilaan. Vaikka käyttö on usein varsin vapaata, niin aina otetaan joku kiinni. Halutaan todistaa muille maille, että käyttöön puututaan.