Unikkoa viljeltiin jo 5000-6000 vuotta eKr. itäisen Välimeren alueella ja siitä valmistettavaa oopiumia on käytetty ainakin neoliittiseltä ajalta lähtien. Pronssikaudella oopiumista tuli tärkeä kauppatavara ja sitä vietiin Kyprokselta Egyptiin. Arabikauppiaiden mukana se levisi Persiaan, Intiaan ja Kiinaan. Keskiaikana oopiumin käyttö oli myös Euroopassa yleistä.
Aluksi oopiumia käytettiin lääkkeenä tai osana lääkettä, mutta myös sen tajuntaan vaikuttavien ominaisuuksien vuoksi. Vaaroista ja riippuvuuden aiheuttamisesta oltiin hyvin tietoisia. 1800-luvulla oopiumin myynti oli yksi Englannin siirtomaavallan tuottoisimpia rahasampoja. Intiasta oopiumia vietiin Kiinaan, missä sitä oltiin 600-luvulta lähtien käytetty myös huvikäytössä. Kiina kielsi oopiumikaupan länsimaalaisten kanssa 1729, jolloin oopiumia tuotiin maahan 1,5 tonnia. Vaikka 1820 oopiumin käytöstä oli kuolemanrangaistus, sen maahantuonti oli kasvanut 750 tonniin ja 20 vuotta myöhemmin tuotiin jo 2000 tonnia. Kiina kielsi kaupan suojatakseen taloutensa romahdukselta. Sen seurauksena alkoi ensimmäisen oopiumsota Englantia vastaan (1839-1842).
1800-luvun alussa oopiumista eristettiin morfiini ja 1870-luvulla heroiini. Niiden kuviteltiin olevan oopiumia harmittomampia ja ajateltiin jopa sopivan oopium-riippuvaisten hoitoon. Kiinassa heroiinia sanottiin kristuksen oopiumiksi. Se oli pitkään lääketehdas Bauerin suosittu tuote. 1800- ja 1900-luvun sodissa morfiinia käytettiin laajasti kivun poistoon. Uudet aineet pistettiin suoraan verenkiertoon aiemman polttamisen ja suun kautta nauttimisen sijaan.
Oopiumin viljely Afganistanissa
Oopiumi ja sen vaikutukset on tunnettu Afganistanissa jo satoja vuosia. Ihmiset ovat viljelleet sitä vähäisessä määrin eräillä paikkakunnilla, (esim. Badakhshan, Takhar, Nengarhar, Helmand). Tällöin oopiumia ei viljelty lainkaan myyntiä varten vaan omaan käyttöön, sukulaisille ja ystäville etenkin pitkään kestäneeseen yskään tai flunssaan.
Tuohon aikaan kylissä ja maaseudulla ei ollut lääkäreitä eikä myöskään lääkkeitä. Niinpä ihmiset ottivat sairauden sattuessa hiukan oopiumia (5mg) yöksi maidon kanssa. Nukuttuaan rauhallisesti yön yli he ajattelivat, että tämäpä on hyvä lääke, se toimii hyvin ja parantaa. Ihmiset käyttivät oopiumia harvoin, vain sairastaessaan. Siksi aineen käytöstä ei tullut tapaa eikä riippuvuutta päässyt syntymään. Joillakin paikkakunnilla pääelinkeinona oli matonkudonta. Useat perheen äidit antoivat tietämättömyyttään alle parin vuoden ikäisille lapsilleen oopiumia, jotta lapset nukkuisivat ja äidit voisivat tehdä rauhassa työtään.
Kaupankäynti alkoi 1960-luvulla
1960-luvulla oopiumin myynti laajeni Pakistaniin ja Iraniin. Tämän vuoksi Afganistanissakin alettiin ymmärtää oopiumin viljelyn merkitys ja myyntimahdollisuudet. Ihmiset alkoivat viedä oopiumia pieneen hintaan Pakistaniin ja Iraniin. Vähitellen opittiin käyttämään välittäjiä, jotka hoitivat myynnin halpaan hintaan pienkauppiaille. Syntyi myyntiketju, jonka tuloksena Pakistan ja Iran käyttivät hyödykseen Afganistanista halvalla ostettua oopiumia. Ne jalostivat sen puhtaaksi huumeeksi rikastuen suuresti Afganistanin kustannuksella. Afganistanin oopiumin myynnillä ei vielä tällöin ollut merkitystä maailman oopiumikaupassa.
Sisällissota lisäsi oopiumin viljelyä
1980-luvulla Afganistanin poliittinen tilanne alkoi muuttua hyvin epävakaaksi. Mujahedin-ryhmät alkoivat vastustaa Neuvostoliiton miehitystä. Neuvostoliitto tuki maan hallituksen joukkoja. Mujahedin-ryhmien kontrollin alle jääneet paikkakunnat olivat hankalassa tilanteessa. He joutuivat hankkimaan elantonsa miten parhaaksi näkivät. Tätä tilannetta maailma ja naapurimaat käyttivät häikäilemättä hyväkseen saadakseen edullista oopiumia.
Naapurimaat hyötyivät epävakaasta tilanteesta
Erilaiset Mujahedin-ryhmät alkoivat hallita koko maata vuonna 1992. Jokaista maakuntaa hallitsi joku Mujahedien ryhmistä. Esimerkiksi vuosina 1992-96 Kabulissa oli viisi erilaista ryhmää, joista jokainen hallitsi eri maakuntia. Ihmiset joutuivat alistumaan heidän kontrolliinsa ja päätöksiinsä. Ryhmien johtajat halusivat rikastua, joten he eivät koskaan kieltäneet oopiumien viljelyä. Vuonna 1994 Mujahedinin ryhmistä syntyi Taleban-ryhmä. Vuonna 1998 ryhmien hallinnassa oli noin 85% koko maasta. Oopiumin viljelyä ei silloinkaan kielletty. Pohjoisen Liiton ja Talebanin alueelta oopiumia toimitettiin tuhansia tonneja vuosittain naapurimaihin kaikkialta Afganistanin rajojen yli. Esimerkiksi Tadzikistaniin oopiumia vietiin satoja tonneja.
Viljely hyödytti kaikkia naapurimaita ja suurvaltoja. Johtavat poliitikot hyödynsivät salaista oopiumikauppaa ja liikemiehet rikastuivat Afganistanin kustannuksella.
Muutos vaatii rahaa ja koulutusta
Mediassa esitettyjen tilastojen mukaan vuonna 2000 Afganistanissa viljeltiin oopiumia arviolta noin 4600 tonnia. Täten Afganistan on johtava oopiumin viljelijä maailmassa. Oopiumin myyntituloista itse viljelijä ansaitsee vain noin prosentin verran. Sen turvin maanviljelijä voi kuitenkin elättää itsensä ja perheensä eikä tehokasta työaikaa mene kuin yksi kuukausi.
Afganistanilaisten tulisi saada toimentulonsa muuten kuin oopiumia viljelemällä. Maanviljelijät asuvat kaukana kaupungeista. Suurin osa maaseudun väestöstä on lukutaidotonta. Jos he saisivat tarpeeksi tukea ja tietoa todellisuudessa toteuttamiskelpoisia vaihtoehdoista sekä oopiumin vaaroista, he voisivat harjoittaa monipuolista maanviljelystä niin kuin perinteisesti ennen sotia tehtiin.
Bonnissa tehtyjen päätösten perusteella YK:n ja rauhanturvajoukkojen tehtävänä on riisua aseet ja perustaa maahan laajapohjainen hallitus. Laajapohjainen hallitus on perustettu ja sen toimintaa pitää tukea. Hallituksen tehtävinä on oopiumin viljelyn lopettaminen, maan jälleenrakentaminen, väestön laskenta ja rekisteröinti. Tiestö pitää rakentaa uudelleen. Karjanhoito, vesi- ja sähköhuolto pitää myös saada toimimaan.
Tavoitteena on myös Afganistanin terveydenhoitojärjestelmän ja koululaitoksen uudelleen rakentaminen. Kaikki kouluasteet yliopistoa myöten pitäisi saada toimimaan. Tarvitaan todella paljon varoja, koulutusta ja asennemuokkausta ihmisten elinmahdollisuuksien parantamiseksi. Lisäksi olisi tärkeää antaa uskonnollista opetusta, koska kansa kunnioittaa suuresti Jumalaa.
YK:n apua tarvitaan edelleen kipeästi niin työpaikkojen luomisessa kuin yleisen turvallisuuden takaamisessa, siis lähes kaikessa. Tilanne tällä hetkellä on erittäin ongelmallinen. Afganistan on miinoitettu ja tuhottu. Talous on romahtanut täysin.
Tokion konferenssissa vuonna 2002 useat maat sitoutuivat antamaan Afganistanille apua noin viisi miljardia dollaria viiden vuoden aikana. Näillä varoilla Afganistaniin on tarkoitus muun muassa luoda työpaikkoja, jotta oopiumia viljelevät maanviljelijät voivat löytää uuden elinkeinon. Apuohjelmaan sitoutuneiden maiden tulee varmistaa ohjelman toteutuminen.
Lisäksi Afganistanissa on paljon luonnonvaroja kuten öljyä ja kaasua. Siellä voitaisiin harjoittaa tehokkaammin kaivosteollisuutta, karjankasvatusta, maanviljelyä ja muita elinkeinoja. Jotta vaikea tilanne saataisiin ratkaistua ja Afganistan voisi elää itsenäisenä valtiona, sen pitäisi voida hyödyntää omia luonnonvarojaan ja kehittää teollisuuttaan.
Kirjoittaja on afganistanilainen Guldad Khan, joka on asunut Suomessa vuodesta 2000 pakolaisena.